EmiCAD matchades med extern kompetens

Vi satte oss ned med EmiCAD, ett av våra nyare medlemsföretag, för att bland annat höra vad de tyckt om att få in en extern kompetens.

Emicad marknadsföring

Hela produktutvecklingsprocessen

Vi sätter oss ned med ett av våra nyare medlemsföretag för att bland annat höra vad de tyckt om att få in en extern kompetens.

EmiCAD AB jobbar med maskindesign och produktutveckling och hjälper till med konceptskapande, CAD-design, tillverkning och testning. Kort sagt hela produktutvecklingsprocessen - från första idé till nyckelfärdig maskin.

Företagets Rafal Kisielewicz, vd för detta unga teknikkonsultbolag, kände att han behövde stöd när det gällde marknadsförings- och kommunikationsstrategi: "Jag vet hur jag vill att mitt företag ska fortsätta framåt men jag behövde hjälp med att planera det steg för steg".

Lyckad matchning

IUC Väst kunde genom vår medverkan i Kompetens+ matcha ihop Rafal med Petr Chadraba som varit strategisk kommunikatör på IKEA i många år. Petr kom in som en extern resurs och coachade Rafal under några veckor.

"Han ställde frågor och jag berättade hur vi jobbar, vad vi gör, vilka mål vi ska vi nå om en viss tid osv. Sen hjälpte han mig att ta fram några nyckelord till exempel att det här företaget ska ses som ett svenskt företag med långsiktig relation, som ett pålitligt företag", berättar Rafal.

"Vi behöver inte vara trendiga eller nånting sånt, vi har en annan målgrupp. Vi kommer inte att nå folk på TikTok utan väljer en annan kanal. Såna saker fick jag hjälp med på ett strukturerat sätt. Jag kände nånstans inuti mig att det förmodligen är mer LinkedIn än TikTok men han hjälpte mig att ta fram ramen. Nu har vi ett ramverk som vi kan jobba vidare med."

Thomas Sätmark, vd IUC Väst
Ny kompetens bidrar till nya infallsvinklar och ökar mångfalden i företaget, både erfarenhetsmässigt och kulturellt.

- Thomas Sätmark, vd IUC Väst

Matcha behov med kompetens

Styrkan i Kompetens+ är att matcha kompetenta personer som står till arbetsmarknadens förfogande med behov av coachning hos små och medelstora företag.

Thomas Sätmark, vd på IUC Väst och delprojektledare för Kompetens+ kommenterar fördelarna med matchningen: ”Ny kompetens tillförs företaget vilket bidrar till nya infallsvinklar och ökar under coachningstiden mångfalden i företaget, både erfarenhetsmässigt och kulturellt. Ökad mångfald bidrar till ökad innovativitet, dvs att generera nytt som skapar nytta, något vi ser som ett resultat från matchningen där Petr coachat Rafal och Emicad.

För resursen, Petr i detta fall, så skapas ny kontakter och nätverk vilket skapar möjligheter inför framtiden”, avslutar Thomas.

Strategi

"Ja och nej", svarar Rafal. "Vi har pratat om det men det var snarare att definiera målgrupp, hur vi ska synas och vilken typ av meddelanden vi vill skicka. Det är kopplat till strategin för Linkedin men också mycket bredare.

Det var första steget, sedan behövde jag hjälp med löpande marknadsföring. Petr hjälpte egentligen inte till att skriva inlägg, men han gav mig några bra tips!

Hur skriver man intressant? Jag vet att jag är duktig konstruktör och ingenjör, men jag är ju ingen copywriter. Jag vet hur ska man designa en bra maskin men när det kommer till att skriva en bra text - det är helt annan fråga.

En annan utmaning som vi har är nämligen att vi kan inte visa vad vi egentligen gör. Vi är ett konsultföretag och jobbar med våra kunders immateriella värden och rättigheter. De köper tjänster av oss, inklusive immateriella rättigheter, och vi varken vill eller kan visa dem offentligt. I vissa fall är det möjligt när projektet är färdigt eller inte känsligt, men det händer tyvärr ganska sällan" avslutar Rafal.

Ny kunskap och nya kontakter

Vi frågar Rafal vad han tycker varit det mest positiva med att ta in en extern kompetensresurs: "Jag gillar konceptet med ständig utveckling", berättar han. Som person, företagare och ledare gör jag det genom att lyssna på olika podcasts, läsa böcker och biografier och vara med på olika evenemang. Sedan funderar jag på vilka aspekter jag kan använda i mitt daglig arbete.

Jag får exempel på hur någon annan har löst ett problem, eller hur något ska fungera på bästa sätt. Jag testar generellt lösningen och anpassar den sen till min situation. Ny kunskap och möjlighet att träffa nya människor är de två aspekter som jag gillar mest!"

Rafal Kisielewicz, vd Emicad AB
Rafal Kisielewicz, vd Emicad AB

Personliga relationer

För Rafal är det extremt viktigt att bygga långsiktiga relationer. Att vara med på olika nätverksmöten, kurser och seminarier hjälper till att skapa nya relationer. De långsiktiga tar längre tid att bygga och det gör man bäst genom att vara trevlig, ödmjuk och leverera ett bra jobb. Fortsätter man så, då lyckas man förr eller senare. För Rafal är EmiCAD hans livs resa!

Rafal Kisielewicz, vd Emicad
Vi har definierat vilka våra kunder är och vilka som inte är det. Det är viktig att veta om man vill leverera bra kvalitet.

- Rafal Kisielewicz, vd Emicad

Definierat strategi och ramar

Den största effekten var att få detta som jag hade i huvudet ned på ett papper på ett strukturerat sätt. Jag kan skicka en Powerpoint nu till någon med strategi och de ramar som vi har byggt tillsammans och den personen kommer förstå vilka vi är till 85 procent. Det är någonting som är väldigt användbart – jag kan säga "hej, vi är ett litet företag som hjälper till med CAD till små och medelstora tillverkningsföretag", berättar Rafal.

Vi har definierat vilka våra kunder är och vilka som inte är det. Det är viktig att veta om man vill leverera bra kvalitet.

Vi har en affärsmodell som tillåter våra kunder att spara pengar och öka sin kapacitet utan att tappa kvalitet tack vare vår HubEngineer-princip.  

Vilket är ditt nästa steg?

"Nästa steg är att kopiera den struktur som vi har idag. Just nu driver jag de flesta projekt som vi har i företaget, samtidigt som jag driver företaget, letar efter nya kunder och bygger relationer. Det är ganska mycket som ligger på mig", säger Rafal och fortsätter "nästa steg blir ju att växa med företaget och jag behöver tre saker för det:

  • ny person här i Sverige som kommer att bli HubEngineer och driva projekt hos kunderna
  • nya personer i Polen som kommer jobba med den nye HubEngineer för att leverera bra resultat
  • och en ny kund som kommer ge oss jobb.

Och för att få detta behöver jag marknadsföring och en väldefinierad närvaro online. Jag har kommit relativt långt med organiskt tillväxt men när jag börjar bygga en relation med en ny potentiell kund kommer kunden förr eller senare titta på vår hemsida och på vår Linkedin. Om jag gör ett bra intryck på det första mötet vill jag vill inte bli krossad med en dålig hemsida eller dåligt Linkedin.

I början när jag inte kunde prata så bra svenska som idag och bara var en kille med ett konstigt efternamn utan referenser, var det en extra tröskel att komma över. Nu är det mycket bättre – med varje nytt projekt som vi levererar, varje ny kund, varje ny relation är det mycket enklare. Det är kopplat mycket till detta som jag sa förut - var ödmjuk, gör ett bra jobb och fortsätt bara. Resten kommer bli bra!

Rafal använder Google Business för just referensbiten, han skickar en länk och kunden fyller i vad de tycker, och referensen finns också på hemsidan.

Nytt kontor

EmiCAD har nyss flyttat till ett kontor på Produktionstekniskt centrum (PTC) med dörr direkt ut till verkstaden. En mycket bra plats där företaget har nära kontakt med teknologi i framkant som utvecklas av forskarna från Högskolan Väst och många spännande företag som till exempel Procada AB eller GKN Aerospace Sweden AB.

Nytt kontor på PTC
Nytt kontor på PTC

Framtiden

Rafal vill att företaget ska växa sakta – han trivs med allt det bra jobb som görs och de goda referenser företaget får. Och med det stöd och stöttning han fått hittills. Nu skulle han gärna vilja ha en mentor med mycket erfarenhet som kan finnas med under en längre tid.

Resursen Petr som stöttade honom med sin kompetens förra året kommer kanske också att anlitas igen och då med fokus på försäljning. Rafal rekommenderar Petr varmt som en mycket duktig kommunikatör!

EmiCAD:s affärsmodell

EmiCAD är ett svenskt företag som levererar en unik kombination av leveranskvalitet, kapacitet och kostnad jämfört med andra konsultföretag. EmiCAD är specialister på två saker - att jobba med CAD och att hybridjobba.

Med en HubEngineer i Sverige som har kontinuerlig kontakt med kunden och designteamet på distans, kan avancerade uppdrag läggas ut på distans till riktigt duktiga ingenjörer oavsett var de finns.

Tack!

Vi säger tack för pratstunden Rafal och lycka till i fortsättningen!

Emicad kontor

Om EmiCAD

Kontakta Rafal om du är intresserad och vill veta mer!

Telefon: 0737-84 40 34

E-post: rafal.k@emicad.se

EmiCAD:s hemsida · EmiCAD på LinkedIn

Om du är en taggad, flexibel konstruktör som vill utveckla mycket - kontakta Rafal som nästa HubEngineer.

Mer information

Vill du veta mer om hur vi jobbar med kompetens eller har några andra frågor!

Kontakta då Thomas eller Ann-Charlotte!

Thomas Sätmark

Thomas Sätmark

Vd

Ann-Charlotte Karlsson

Ann-Charlotte Karlsson

Kommunikation, Industriutvecklare