Klurigt klimatsmart - plastklämmor får nytt liv!

Ett företags överskott löser ett annat företags materialbehov.

Ena företaget hade mer plastklämmor än de visste vad de skulle göra med, medan det andra företaget behövde plastgranulat för att göra sina distanser.

Medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden
Robert van Brakel, vd El-Supply AB
Vi är glada för att närmare 1 ton påsklämmor årligen får nytt liv och blir distanser hos Trallen i Åmål. Ett bra exempel på hur nätverkande genom IUC bidrar till en cirkularitet som minskar vår miljöpåverkan.

- Robert van Brakel, vd El-Supply AB

Distanser på löpande band

Innovativ lösning

I en tid där hållbarhet och cirkularitet blir allt viktigare, har två av våra medlemsföretag visat vägen genom att hitta en innovativ lösning till två problem. El-Supply i Ed AB och Trallen AB i Åmål, med olika behov och resurser, kunde kopplas samman av IUC Väst och har tillsammans kunnat skapa en hållbar och effektiv process.

Tillsammans skapa hållbar process

Det ena företaget hade överskott av plastklämmor, som traditionellt sett används som engångsprodukter för fraktsäkring. Det andra företaget hade å andra sidan behov av plastgranulat för formsprutning av distanser.

Genom att samla in och återanvända plastklämmorna istället för att kasta dem, skapades en möjlighet för företagen att tillsammans skapa en hållbar process.

Utnyttja befintliga transporter

Denna lösning innebär inte bara minskat avfall för det första företaget och återvinning för det andra, utan visar också hur hållbarhet kan integreras i affärsprocesser. Genom att utnyttja en befintlig transport som redan passerade det ena företaget, behövdes inga extra transporter, vilket både minskade kostnader och miljöpåverkan.

Fredrik Johansson, industriutvecklare IUC Väst
Genom att omvandla plastavfall till användbara produkter visar ett företag inte bara sitt engagemang för miljön, utan skapar också en sluten cirkel där resurser utnyttjas effektivt.
Att använda plastspill som råmaterial för nya produkter är inte bara smart affärsmässigt, utan också ett steg mot en mer hållbar framtid.

- Fredrik Johansson, industriutvecklare IUC Väst

Win-win-situation för både företag och miljö

Genom att tänka kreativt och samarbeta kan företag spela en aktiv roll i att bygga en mer hållbar framtid. Det här är verkligen ett klockrent exempel på hur företag kan göra skillnad genom att tänka utanför boxen och samarbeta för en grönare framtid.

Vi är glada att ha varit en del av den här fantastiska resan och ser fram emot att se fler uppfinningsrika lösningar som den här!

IUC Västs roll

I det här fallet har IUC Väst varit en samordnare mellan de två företagen. Genom sitt uppdrag i projektet Industry in West har IUC Väst identifierat behov och resurser hos de två företagen och hjälpt dem att komma i kontakt med varandra för att hitta en gemensam lösning.

IUC Väst har stöttat företagen genom hela processen, från att identifiera möjligheten till att genomföra samarbetet. De har gett rådgivning och teknisk expertis för att säkerställa att återvinningsprocessen sker på ett effektivt och hållbart sätt. Dessutom har de bidragit med att koordinera logistiken kring insamling och transport av plastklämmorna mellan de två företagen.

IUC Väst har varit en matchmaker och stödjande partner för att möjliggöra detta innovativa samarbete mellan företagen, och därigenom främja hållbarhet och effektivitet i regionen.

Plastklämmor blir till distanser

Så här gick det till

När IUC Väst i höstas besökte El-Supply i Ed fick de se stora påsar med plastklämmor som företaget inte visste vad de skulle göra med. Alla som ville ha hade fått och en påse åkte med tillbaka till kontoret.

Här hade vi en massa olika förslag, det mest naturliga att fortsätta använda som plastklämmor runt till exempel plastpåsar fungerar i teorin men inte i verkligheten - volymen var för stor.

Nån månad senare besökte Fredrik och Peter Trallen i Åmål och fick se att de tillverkade distanser av plastgranulat.

Då föddes idén!

Mer information

Hör av dig till Fredrik eller Peter om du har funderingar i samma banor som El-Supply hade. Deras kontaktuppgifter hittar du här bredvid.

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Industriutvecklare

Peter Bratt

Peter Bratt

Industriutvecklare