Westline effektiviserar och digitaliserar

Westline i Uddevalla utvecklar skräddarsydda motorbåtar mellan 27-44 fot.

WestWestline Boat AB

Westline Boats AB i Uddevalla utvecklar och bygger motorbåtar mellan 27-44 fot. Varje båt är mer eller mindre unik utifrån kundens specifika önskemål och stort fokus läggs på detaljer och precision. Deras mest kända modell är Westline 365 sport som det finns ett 60-tal av ute på marknaden, inräknat föregångaren Westline 34.

I oktober träffade IUC Väst Westline Boats AB i Uddevalla för första gången. Företaget hade precis flyttat från mindre ändamålsriktiga lokaler och såg fram emot att industrialisera verksamheten. Efter en inledande, bredare behovsanalys konstaterades att Westline behövde stöttning med Lean och 5S såväl som digitalisering.

Behov av ett ordnat informationsflöde

Efter Digiresans mognadsanalys konstaterade vi gemensamt att det fanns ett stort behov av att styra upp lager, inköp och på sikt även produktstrukturer. Detta skulle ge ett betydligt mer ordnat informationsflöde och underlätta för produktionen. Tidigare var det ibland oklart om en viss detalj var beställd, om den var på väg in eller om den var restnoterad. Att ha ordning på lagervärdet var också en utmaning.

Workshop för att ringa in bästa lösningen

Diskussionerna mynnade ut i vilken typ av lösning som skulle passa Westline bäst. Olle och Håkan från IUC Väst genomförde en övning med företaget där de, på ett övergripande plan, tittade på möjligheterna med enklare system så som Fortnox eller Visma kontra ett fullfjädrat ERP system som tex Monitor eller Prodtime. 

Patrik Tell, drivande i projektet och delägare på Westline konstaterade att företaget på sikt behöver funktionerna i ett ERP-system men att man måste börja enkelt och bygga på det som redan finns i Visma.

- Vi kopplade ihop Westline med ett av våra konsultföretag, Things at Web, som började titta på hur data skulle föras över från excelfiler och in i Vismas system Rackbeat. Datan kunde struktureras och föras in i Rackbeat inom ramen för de 20 timmarna som Digiresan kunde bistå med, berättar Olle Söderqvist, projektledare för Digiresan vid IUC Väst.

                                 

Westline 440
Westline 440

På god väg mot ett fullt fungerade system

- Insatsen är långt över förväntan, säger Patrik Tell, drivande i projektet och delägare på Westline. 

Han tillägger:

- Vi hade inte tagit det här steget i dagsläget utan er hjälp, nu är vi på god väg att få ett fungerande system för lager, beställningar och produktionsprocess. Nu ska paddor köpas in och installeras i produktionen och sedan ska medarbetarna introduceras i det nya arbetssättet. En milstolpe är att alla artiklar ska kunna inventeras direkt mot Visma under inventeringen i augusti.

Om Westline

Telefon: 0520-480 800

E-post: info@westlineboats.se

Westlines hemsida

Mer information

Har du frågor och funderingar om digitalisering på ditt företag?

Kontakta då Håkan eller Olle - deras kontaktuppgifter hittar du här bredvid!

Håkan Hellström

Håkan Hellström

Industriutvecklare

Olle Söderqvist

Olle Söderqvist

Industriutvecklare