Gott exempel - CG Karlssons Stenhuggeri AB

Viktiga steg mot en effektivare och mer rationell tillverkning.

CG Karlssons Stenhuggeri, i Sannäs utanför Tanumshede, tillverkar underhållsfria bänkskivor i sten till kök och badrum. Standardsortimentet består av bohusgranit, svart granit, svart diabas, marmor och mörk labrador. Tre olika ytbehandlingar finns, blankpolerad, mattslipad eller antik borstad.

Företaget har varit familjeägt i mer än hundra år tills för sju år sedan då nuvarande ägare och VD, Lars Mogren, tog vid. Företaget har ca. 10 anställda.

Höga krav

En bänkskiva ska fungera både som arbetsbänk och möbel. Det ställer höga krav på stenens yta, både utseende och tålighet mot t.ex. fläckar. Bearbetningen av stenen måste också utföras med precision och känsla. Alla bänkskivor levereras med en permanent impregnering som ger extra skydd och en i princip underhållsfri yta.

Redan 2014 genomförde Industriell Dynamik ett möte med företaget. Kontakten vidareförmedlades via näringschefen i Tanum och under årens lopp har företaget haft regelbunden kontakt med ID:s aktörer. Man har även blivit medlem i IUC Väst.

Impregnering, nya material och effektivisering

2014 uppkom flera problemställningar som företaget brottades med. Det var bl.a. impregnering med rätt sammansättning för den känsliga produkten och ett godkännande för våtutrymme. Önskemål att öka genomloppstiden för att möta marknadens krav på kortare leveranstider fanns också.

Ett par år senare startade företaget, tillsammans med RISE och IUC Väst, ett innovationsarbete för identifiering av nya stenmaterial. För detta arbete fick företaget en Innovationscheck. Parallellt med detta undersökte SP Kemi hur materialkorrosion påverkar företagets maskiner och annan utrustning. Ett stort problem som innebär förebyggande underhållsarbete och stora investeringar när maskinparken behöver uppdateras.

2018 utfördes, i samarbete med IUC Väst, ett arbete för att effektivisera företagets produktion. I detta har man identifierat ett behov av kompetens inom effektiv produktion. Tack vara en Digitaliseringscheck har man kunnat anställa en person för att implementera nya system för digital uppföljning.

Hantverk

I dag är CGK ett modernt företag som låter produktionsmetoderna utvecklas med utgångspunkt i hantverket.

Med ny teknik har man öppnat möjligheten till flexibilitet för att kunna möta kundens unika önskemål. Tack vare Industriell Dynamik har C.G. Karlsson också kunnat stärka sin konkurrenskraft och fått värdefulla kontakter för företagsutveckling.

”Industriell Dynamik är, liksom IUC Väst, nätverk som sitter på en stor mängd kunskap och det är fantastiskt att den här typen av tjänst finns att få. Vi tar viktiga steg mot en effektivare och mer rationell tillverkning och känner oss stärkta inför framtiden” säger Lars Mogren, vd för CG Karlssons Stenhuggeri.

Mer information?

Kontakta då Åsa eller Ann-Charlotte - kontaktuppgifter ser du här bredvid.