Århundradets viktigaste utmaning

Västra Götalandsregionen utmanar innovationscoacher att lyfta möjligheter för ”Cirkulär design & nya affärer” när de stöttar företag i regionen.

Framtidssäkra västsvenska företag

Utmaningen förväntas resultera i goda exempel på cirkulära affärsmodeller och cirkulär design, samt exempel på hur företag kan arbeta för att nå dit. De innovationscoacher som antar utmaningen får stöttning av RISE i sitt arbete att coacha företag med utveckling av erbjudanden och affärsmodeller för en cirkulär ekonomi​.

Syftet är att framtidssäkra västsvenska företag och göra dem världsledande på produkter, tjänster och affärsmodeller för en cirkulära ekonomi​.

Utmaningens fokus​

Att tänka cirkulärt från början genom att:​

    - skifta fokus från reaktivt arbete för att hantera avfall, till proaktivt arbete att förebygga avfall genom nya designlösningar

    - utforska affärsmodeller som skapar värde för företag och kunder genom att leverera lösningar som bygger på cirkulära principer

Att lyfta goda exempel som kan visa på positiva förflyttningar vad gäller förhållningssätt, cirkulära erbjudanden och hur processen gått till för att nå dit.

Vad betyder det för er som företag?​

I början av februari kommer ett antal företag att väljas ut för att coachas kring cirkulära frågor​. Utvalda företag får fördjupad cirkulär coaching med stöd av RISE​.

I november 2024 har företagen möjlighet att få extra stöd i att kommunicera lyckade satsningar från Västra Götalandsregionen.

Coachernas utmaning​

Utmaningen pågår oktober 2023 – november 2024​ och omfattar två faser:

Fas 1: Komma igång med cirkulära dialoger (oktober 2023 – februari 2024)​

Fas 2: Fördjupande arbete med företagscase (februari – november 2024) ​

De coacher som antar utmaningen får stöttning av RISE och Circular Hub.

Aktörer

8 aktörer med innovationscoacher har antagit utmaningen och kommer tillsammans försöka stötta runt 130 företag att utforska cirkulära möjligheter.

Aktörer i Utmaningen

Finansiering

Utmaningen finansieras av Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen

Intresserad?

Är du intresserad av att bli coachad av oss i ditt arbete att din verksamhet blir mer cirkulär? Kontakta då någon av oss - Fredrik, Camilla, Peter eller Ann-Charlotte så hjälper vi dig vidare!

Fredrik Johansson

Fredrik Johansson

Industriutvecklare

Camilla Johansson

Camilla Johansson

Industriutvecklare

Ann-Charlotte Karlsson

Ann-Charlotte Karlsson

Kommunikation, Industriutvecklare

Peter Bratt

Peter Bratt

Industriutvecklare