Världens mest miljövänliga möbelfabrik

IUC Väst, Bengtsfors kommun, och tolv deltagare från sex olika företag satte sig i bussen och åkte mot The Plus – Vestres möbelfabrik i Magnor i Norge.

Vestre

Varför åka till en möbelfabrik i Norge?

IUC:s roll är att stötta och inspirera företag att utvecklas och visa på initiativ för att främja hållbarhet, cirkularitet och innovation inom tillverkande industri – därför genomförde vi en spännande bussresa till Vestres innovativa fabrik, The Plus.

Syftet med resan var att få en inblick i Vestres banbrytande arbete med cirkularitet och inspireras av deras hållbara fabrik och tillverkningsprocesser.

Lösningar för hållbarhet och cirkularitet

I dagens samhälle är hållbarhet och cirkularitet centrala begrepp när vi söker lösningar på de utmaningar som vår planet står inför. Ett företag som har tagit dessa begrepp till hjärtat är det norska möbelföretaget Vestre.

Med en vision om att skapa socialt hållbara, vackra och funktionella utemiljöer, har Vestre inte bara satt standarden för design och kvalitet utan också för sitt engagemang i cirkularitet.

Produktens nästa liv

En av hörnstenarna i Vestres cirkulära arbete är att använda material och designa produkter med tanke på återvinning. Genom att använda material som stål, aluminium och trä, som kan återvinnas utan att förlora sin kvalitet, minskar företaget avfallet och resursslöserier.

Dessutom är Vestre noga med att välja leverantörer som följer liknande principer för cirkulär ekonomi, vilket säkerställer att hela produktionskedjan är hållbar.

Långsiktig design och reparation

För att främja cirkularitet strävar Vestre efter att skapa produkter av hög kvalitet som kan användas och älskas under lång tid. Genom att investera i tidlös design och robusta material minskas behovet av att byta ut möbler och skapa onödigt avfall.

Dessutom erbjuder företaget reparationstjänster, vilket förlänger livslängden på deras produkter och minskar behovet av att köpa nytt.

Vestre
Lasse Nilsson
När vi får tillbaka möbler handlar det ofta om att byta färg mer än att det är utslitet.

- Lasse Nilsson

Återanvändning och delningsekonomi

Vestre främjar också återanvändning genom att erbjuda möjligheter för att återanvända eller återplacera deras möbler. Genom partnerskap med organisationer och företag som främjar delningsekonomi, som hotell, kontor och offentliga platser, kan Vestres möbler få ett andra liv och fortsätta bidra till en hållbar miljö även efter att de har tjänat sitt syfte på en plats.

Goda exempel

Under bussresan hade vi stora förmånen att få lyssna på Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun, som pratade om RiK symbios i Bengtsfors och hur deras resa med cirkularitet startade och var de är idag.

Vi fick även ta del av företagen RZ Abak, National Högsäter, SJB Prefab, Nordholms Industriinstallationer, Wselcon och Empir Industry:s utmaningar och möjligheter.

Se filmen

för att höra hur RZ Abak jobbar med hållbarhet och vad de tyckte om besöket.

Tack!

Tack till Vestre som tog emot oss och till alla deltagare som tillsammans gjorde dagen både rolig, minnesvärd och inspirationsrik.

  

Mer information

Vill du veta mer om hur vi arbetar med cirkularitet? Eller kanske dela med dig om hur du jobbar med cirkularitet och hållbarhet på ditt företag?

Kontakta nån av oss!