Sök 100 000 för att utvärdera din innovationsidé!

Innovationschecken tillbaka

100 000 kr för att utvärdera din innovationsidé!

Innovationsmyndigheten Vinnova har gett branschförening Swedish Incubators & Science Parks – SISP – uppdraget att under 2022 nå ut till små och medelstora företag över hela Sverige med så kallade innovationscheckar. Johanneberg Science Park är en av de aktörer som denna gång fördelar checkar till företag.

Innovationscheckar

Små och medelstora företag kan söka innovationscheckar för att utveckla sin affärsverksamhet. Innovationscheckarna är uppdelade i tre områden - affärsutveckling, infrastruktur och immateriella tillgångar (IP).

Affärsutvecklingschecken hjälper företag att avgöra potentialen i en innovationsidé. Det kan till exempel handla om att undersöka och validera kundefterfrågan, marknadsstorlek, affärsmodell och andra kommersiella osäkerheter. Det kan även handla om affärsförnyelse avseende att till exempel testa nya material i befintlig produkt som har lägre klimatpåverkan och därmed bidrar till att uppnå målen i Agenda 2030 eller att utveckla en cirkulär affärsmodell. 

Infrastrukturchecken ger företag möjlighet att testa till exempel uppskalning eller teknisk validering genom tillgång till labb, testbäddar, test- och demoanläggningar, produktionsanläggningar etcetera.
Infrastrukturchecken ska användas för att köpa sig möjlighet att utreda och testa teknik och uppskalning med mera.

IP-checken är till för att företag ska kunna ta fram en strategi för hantering av sina immateriella tillgångar genom att köpa in extern kompetens för att utveckla en IP-strategi. 

Förbättrad innovationsförmåga, ökad konkurrenskraft och nya lönsamma affärer

Avsikten med checkarna är att ge små och medelstora företag en möjlighet att via extern kompetens eller resurser utveckla och utvärdera kommersiella, tekniska och immateriella förutsättningar för en innovationsidé. Det maximala, ackumulerade, checkbeloppet per företag är 100 000 kronor.

Målet är att checkprojekten ska leda till förbättrad innovationsförmåga, ökad konkurrenskraft och nya lönsamma affärer.

Mer information

  • Målgruppen är innovativa små och medelstora företag
  • Företaget får maximalt söka 100 000 kronor
  • Det är fritt att fördela beloppet mellan olika typer av checkar
  • Vinnova bedömer bidraget med stor vikt vid hållbarhet enligt Agenda 2030 samt jämställd samhällsutveckling
  • Gällande statsstödsregler gäller
  • Samtliga bolag som fått medel ska delta i en enkätundersökning
24 Feb 2022 Nyhet innovationscheck