Avenpallen_02_webb.jpg

Utbildningen var en skänk från ovan

En ledarskapsutbildning för att stötta gruppcheferna på emballagetillverkaren Aven blev injektionen som gav utvecklingsarbetet ny fart. Allt tack vare ett bra samarbete med IUC Väst.

I Rabbalshede ligger Aven, ett familjeägt företag som funnits på orten sedan 1962. Här tillverkas träpallar, men även emballage och transportstöd.

– Vi är 52 anställda och många som jobbar här har varit på företaget i många år, berättar Berth-Ola Bergstrand, vd för Aven i Rabbalshede.

Hitta harmoni

För tre år sedan tog Berth-Ola över rodret för företaget och med kunskaper från lean-produktion med sig i bagaget, sattes ett intensivt arbete igång med att utveckla verksamheten.

– Det handlar om att hitta harmoni i arbetet. Målet är att grupperna själva ska se och göra förändringar i sitt arbetssätt, förklarar han.

Men trots ett välplanerat förändringsarbete kom de inte vidare i processen.

– Vi insåg att vi behövde stärka våra gruppchefer. De kände sig inte trygga i sin roll som chef, berättar produktionschefen Johnnie Boode.

Ledarskapsutbildning för trygghet

Aven blev medlem i IUC Väst, vilket skulle visa sig vara ett lyckosamt drag. Tillsammans kunde de sätta fingret på orsaken till problemet och hitta en ledarskapsutbildning som skulle ge gruppcheferna mer trygghet i sitt arbete.

– Jag var rädd för att kursen innehöll för mycket psykologi, men i stället har gruppcheferna fått hjälp med att identifiera olika egenskaper i gruppen. De kan förstå varför de reagerar på ett visst sätt och hur de själva reagerar, säger Johnnie Boode.

En av gruppledarna som gick utbildningen är Jan-Erik Olsson, som jobbat på företaget sedan 1988.

–  Nu förstår jag hur viktigt det är att vara tydlig, att en del förstår information i tal, medan andra måste ha information i skrift för att kunna ta till sig den, säger Jan-Erik Olsson.

 

IUC Västs Kompetensförsörjning

IUC Väst sätter ihop utbildningar utifrån medlemmarnas behov. Det kan handla om upphandling av kurser, seminarier eller att jobba med strategisk kompetensutveckling inom företagen.

Är ditt företag i behov av kompetensutveckling? Hör av er!