IUC-Väst-dagen-2019_banner.jpg

IUC Väst-dagen 2019

Äntligen var det så dags för oss att bjuda medlemmarna på årets bästa dag och den blev lika bra som vi hade hoppats.

Karin Stenlund från Fyrbodals kommunalförbund guidade oss igenom förmiddagen och innan våra gäster fick prata, presenterade vi oss och det vi gör för att stötta våra företag i Fyrbodal.

Var vår förebild!

I Sverige är vi duktiga på jämställdhet jämfört med många andra länder men vi måste jobba för att få fler tjejer att välja teknik.

Jobba med framtiden

Med teorin att högstadieelever som står inför gymnasievalet inte har rätt information, gjorde Klara Öman och Elin Lokrantz ett gymnasiearbete. De hade själva olika anledningar varför de började på teknikprogrammet men båda är kreativa och ville därför visa på skapande och design som möjliga intresseväckare. Teknik finns runt oss hela tiden och är varken svårt eller konstigt. Att jobba med teknik är att jobba med framtiden. Resultatet på deras arbete visade klart och tydligt att intresset att välja teknisk utbildning ökat.

”Var våra förebilder!” uppmanar Elin och Klara.

 

Att veta att man inte vet

Andreas Ekström delade öppet och inspirerande med sig av Jätten Caters resa fram till idag. Företaget har sin grund i livsmedelsbutiken ICA Jätten, 2013 valde man att bryta ut verksamheten och idag har företaget ca 50 anställda.

Lära sig krypa innan man går

Utmaningarna är stora när man inte vet vad man egentligen gör. T.ex. hur mycket plats som behövs för att packa många portioner med köttbullar och mos. Då insåg de att de inte lagade mat längre, de producerar något och är en industri.

Det är viktigt att lära sig krypa innan man går och sedan springer. De fick kontakt med en lean-utbildning i Uddevalla och fick på så sätt in en person på LIA-praktik. Lean implementerades och med det förståelsen för hur man jobbar med medarbetare och företagskultur. Ta vara på medarbetarna både på och utanför jobbet” uppmanade Andreas.

Almi kom in som nästa stöd med frågan var de ville vara om 5 år. I steget efter fick Connect Väst dem att tänka till och en affärsplan presenterades för en kompetenspanel som bekräftade att de gör rätt.

IUC Väst stöttar

Sedan den första kontakten med IUC Väst, har Jätten Cater genomgått en produktionsanalys och bl.a. börjat jobba med en tydligare ansvarsfördelning och att delegera mer till medarbetarna. De har också gjort en ekonomianalys med Almis hjälp. Nästa steg är Produktionslyftet som kommer genomföras under 1½ år.

Jätten Cater har som mål att bli det främsta företaget inom livmedelstillverkning. Till oss övriga företag skickar Andreas vidare:  Tro inte att du kan allt själv – styrka är att veta att man inte vet!

Världen behöver rebeller

Agneta Olsson har många års erfarenhet från ägarledda företag och skrev boken Extern VD - Så lyckas du! om det som både ägare och vd behöver tänka på.

98,5% av alla företag är ägarledda företag, med ägare som har passion och drömmar men också många sömnlösa nätter. Agneta pratade om varför vissa av dem, även med begränsade resurser, kan bryta igenom och göra det omöjliga.

Rebeller utmanar

De är rebeller, de utmanar de befintliga strukturerna och kan liknas vid maskrosor som tar sig fram trots ”omöjliga” hinder på vägen.

Rebellen tänker annorlunda och vill vara nära kunden. Det finns alltid en anledning att testa nytt och våga ta risker - ”det måste gå att göra bättre”. Tillväxt är vår framtid.

Rebellerna är viktigare än nånsin – de är yngre, snabbare och kommer från ingenstans. Företagen måste vara yngre och snabbare. Gamla företag måste lära sig det nya och rebellerna måste lära sig hur företag kan leva länge. Framgångsrika företag sitter i människorna.

Nio framgångsnycklar

1 Hitta ert ”why”
Ofta finns en framgångsrik grundare som sått det första fröet – hur kan vi få det att växa och finnas kvar i organisationen? Vilket är vårt syfte, vårt existensberättigande? Få i ett företag vet varför man finns till men magi sker om det sprids i organisationen. Och kunderna gillar det!

2 Gränslös horisont
Tänk stort och ha inställningen att ingenting är omöjligt.

3 Identifiera spjutspetsen
Se långsiktigt och ha mod att hålla ut.

4 Kundpassion
Var lyhörd när du lyssnar efter kundens behov, det är så viktigt att förstå kunden på alla nivåer.

5 Frontlinjemandat
Ge rätt verktyg till och stötta de som är närmast kunderna.

6 Innovation
Skapa en tillåtande innovationskultur med nyfikna medarbetare. Ge dem utrymme för experiment och utmana dem att se runt hörnet. Stå aldrig still utan se behov innan de finns, utvecklas inte företaget är det i avveckling. Det kan vara svårt att behålla skärpan, utmaningen ligger i att ständigt förnya sig.

7 Undvik komplexitet
Fokusera på att göra rätt saker, ha magkänsla och fastna inte i processer. Det blir ett produktivt flow när alla ror åt samma håll och i samma takt.

8 Agera snabbt
Våga prova att göra nya saker – blir det fel kan du säga: ”Oj, det visste jag inte!”. Du har gjort en ”ojsan”.

9 Rekrytera och behåll rätt medarbetare

Det är människorna som gör företaget.

Vi kan göra så mycket mer än vi tror

Aron Andersson kallar sig själv den hjulbente äventyraren när han berättar sitt livs historia och om tuffa motgångar han vänt till tillgångar.

Man lär sig av tuffa saker i livet

Aron är tacksam för de vuxna som vågade vara obekväma och ställa jobbiga frågor, som pushade och stöttade och ställde krav som till vilken annan unge som helst.

Friidrotten var en väg tillbaka efter de riktigt jobbiga åren, Aron älskar att sporta och var på elitungdomsnivå när han tvingades sluta pga skada. Han har sedan dess blivit utmanad att bestiga Kebnekaise och cykla till Paris och han samlar genom sina äventyr in pengar till Barncancerfonden. 

Hur man gör för att ändra sitt mindset

Aron pratade om GRIT och SISU och hur man gör för att orka när motgångar kommer. Han utmanade sig själv med 37 km simning över Ålands hav, ”det var brutalt jobbigt”, och frågade sig själv hur han gjorde mentalt för att orka hela vägen. Hur tänker jag i jobbiga situationer? Aron har tre strategier (MAT):

  • Mikromål – dela upp i mindre delar, vi får dopaminkickar när vi t.ex. prickar av lista
  • Anledning – varför gör jag det? Att göra något för någon annan gör det mycket lättare att fortsätta!
  • Tacksamhet – bra för oss, oxytocin bildas som lindrar stressens kortisolpåslag. Men hur är man tacksam när allt går fel? Sätt det i ett perspektiv

Hur man väljer att se på det

Aron träffade en soldat från de amerikanska specialstyrkorna som beskrev hur man klarar en utbildning där bara 20 av 300 återstår efter tre år.

”Ha ditt fokus på här och nu, ha ett starkt varför och ha perspektiv – tyck inte synd om dig själv!”

Hur man ändrar sitt mentala tillstånd

Det som händer i kroppen kopplas till hjärnan. Aron exemplifierade med Nya Zeelands rugbylag som gör sin haka-dans innan landskamper.

  • Fysiologi – tänk på din andning och ditt kroppsspråk
  • Fokus – lägg ditt fokus på det du kan påverka och var tacksam
  • Spegelneuroner – var medveten om att ditt tillstånd smittar! Det går inte att stå emot en gäspning eller ett leende

”Vi kan göra så mycket mer än vi tror” avslutar Aron.

Länkar om du vill läsa mer

Andreas Ekström, vd Jätten Cater

Agneta Olsson, vd Chair Management

Aron Andersson, äventyrare, föreläsare och inspiratör

 

Tack alla som kom – vi ses nästa år!

 

 

 

Röster från dagen

"Bra att höra unga tjejers syn på teknik. Mycket bra föreläsare, både skratt och gråt. Man går härifrån med en varm känsla."
Mariette och Anneli, Forsstroms HF AB i Lysekil

"Tack hela gänget på IUC. Tack även till de duktiga föreläsarna. Verkligen inspirerande. Jag ser redan fram emot nästa år."
Kjell, TSM Smartstoring

"Proffsigt som alltid."
Mattias, Högskolan Väst

"Mycket bra genomförd IUC-dag med fantastiska inspirerande talare och ett så professionellt arbete från alla er på IUC."
Britt-Marie, Almi Väst