IUC-Väst-dagen-2018_banner.jpg

IUC Väst-dagen 2018

IUC Väst firar fem år som bolag och med det i åtanke ville vi bjuda våra medlemmar på något speciellt.

Vi ändrade om konceptet till en halvdag och bjöd in en fantastisk föreläsare med ett intressant ämne. Dagen modererades av Karin Stenlund från Fyrbodals kommunalförbund som gjorde det med bravur.

Tillbakablick

I programmet gjorde vi en tillbakablick på åren som gått och blickade även framåt. Vi började som en nätverksorganisation med runt 35 medlemmar och är idag ett bolag med 84 medlemmar. Marcus Nordanstad, f.d. VGR numera Connect Väst, berättade om hur tanken med IUC Väst uppstod. Olle Söderqvist, Renée Daun och Helena Stor Hansson pratade om hur bolaget startades upp och utvecklades.

Vi har under dessa år, arrangerat 55 utbildningar med närmare 600 deltagare samt över 100 fokusgrupper med runt 1200 deltagare. Antalet projekt och satsningar har utökats och vår senaste satsning pågår just nu inom digitalisering.

 

 

Hetaste ämnet just nu

Digiresan presenterades av vår egen Olle Söderqvist, som gav ett par exempel från verkligheten där bl.a. minidatorer och smarta högtalare nämndes. Digiresan är egentligen två spår som tillsammans stödjer SME-företag med allt från strategiska frågor till utbildning för de anställda. Förutom klassisk utbildning i föreläsningssalar förekommer också nya sätt att utbilda på inom s.k. effektiva lärformer  där t.ex. podcastar och utbildning via nätet förekommer.

Digiresan genomförs i Västra Götalandsregionen samt Region Halland och under projektets gång stöttar vi 140 SME-företag med deras digitala utmaningar.

Har du inte redan fått information om Digiresan – kontakta oss direkt då antal platser är begränsade!

 

Förändring den gemensamma faktorn

Vi fick höra om tre spännande företagsresor inom olika branscher med gemensamma faktorn förändring. Anna Westbeck, Västia Plastindustri AB, berättade om sin resa Från OH-apparat till digital kultur på 5 år. Andemeningen var att det är lätt att kasta ut gamla verktyg och skaffa digitala system men det svåra är kulturen på företagen.

Daniel Gustafsson, Starke Arvid AB, berättade om hur de har gått från bara sälj till marknad och sälj. Idag arbetar de med varumärkesbyggande försäljning och har ett långsiktigt förändringsarbete. Marknadsföringen är anpassad genom digitalisering och de fokuserar på det de är bra på. Mätbara tal är en viktig del i resan.

Jimmie Cato, Sansera Sweden AB, berättade om tre olika resor. Den första handlade om att vända en förlusttyngd verksamhet med en obalanserad produktmix, höga fasta kostnader och låg produktivitet till ett lönsamt bolag. Allt under visionen I love Rock & Roll 20X2. Den andra resan handlade om att bygga en helt ny fabrik och flytta produktionen på 9 månader. Den tredje, men troligtvis inte sista, resan handlade om nya ägare och genom dem en ny kultur, nya mål och nya möjligheter. En ny vision har tagits fram med temat Give me 5 med mål att bl.a. bli det femte största företaget i Trollhättan.

 

Mingel och tårta

Innan mingel och tårta visades en kort youtube-film om de olika personlighetstyperna för att förbereda sig inför nästa etapp. Mingelfrågor delades ut, stämningen var på topp och många knöt nya kontakter.

Omgiven av idioter

Thomas Eriksson höll en mycket uppskattad föreläsning om olika beteenden och personligheter. Han pratade om introverta och extroverta personer, sak- och personorientering samt social kompetens. Utifrån det perspektivet berättade han att han brukar läsa platsannonser och hur svårt det kan vara att tyda en sådan. Finns det någon som uppfyller alla krav i en annons där man ska vara både noggrann, analytisk, öppen, driven, framåt och social?

 

 

Summering

Det tydligaste budskapet under dagen var att ledarskap är kommunikation samt att ”kultur käkar strategi till frukost”.

Tack alla deltagare - vi hoppas ni uppskattade vår goodie-bag. Och stort tack till Karin Stenlund som styrde upp dagen samt alla talare - alla fick ni en gåva skänkt till Barncancerfonden.

Vi börjar snart planera på nästa års IUC Väst-dag, mer inspirerade än någonsin. Men innan dess tar vi med oss företagens största utmaningar - tid, kultur, kompetens, engagemang och digitalisering - i vårt dagliga arbete. Kom ihåg att vi finns här för att vara ett stöd!

IUC Väst-dagen 2018 var vår bästa dag hittills. En dag full av inspiration och nya kontakter som bjöd på många skratt och nya insikter. Positiv energi som fick igång fredagskänslan - precis som vi ville!

Vi ses nästa år!

 

Hört från dagen

"IUC Väst-dagen erbjöd överraskande bra företagspresentationer och toppade med färganalyser av Thomas Eriksson."

Isabella Berglund, VBG Group Truck Equipment


"Tack för en mycket bra dag. Intressanta företagsresor, föreläsning och bra nätverkande."

Tanja Hjertquist, Fyrbodals kommunalförbund


"Är på IUC Väst-dagen och lyssnar till Anna Westbeck som berättar om sin resa med Västia Plastindustri. Intressant och imponerande. Återigen bekräftas att... ”Kultur käkar Strategi till frukost”."

Lars Svedung, Parker Hannifin Manufacturing Sweden AB