IUC_Västdagen_1.jpg

En riktigt lyckad dag

För första gången arrangerade vi en IUC Väst-dag för våra medlemmar - en dag för inspiration, kunskap och nätverkande. Och allt blev som vi hade hoppats!

 

Vår vd Margareta Waern hälsade välkommen och presenterade vilka IUC Väst är och vad som görs i vår del av Västra Götalandsregionen för att stötta tillverkande industriföretag. Därefter tog moderatorn Anneli Egestam över och styrde dagen med van hand.

IUC Sveriges kommunikationschef Göran Fredriksson pratade om hur IUC nationellt vill verka för ett livskraftigt näringsliv som ger ett gott liv för oss alla. Genom att arbeta långsiktigt och engagerat ska den tillverkande industrin genom IUC Sverige återigen få en röst i det offentliga rummet.

Genom att utveckla stirlingmotorn har Åmåls-företaget Cleanergy möjlighet att revolutionera energimarknaden. Redan är den gasdrivna motorn en stor framgång på t.ex. gamla soptippar där metangas används för att producera el. Framöver har man stora förhoppningar om att kunna ta en andel av solenergimarknaden men även erbjuda kringtjänster till sina produkter. Jonas Wallmander, chief operating officer, poängterade också vikten av att samarbeta och ta hjälp av nätverk som Industriell Dynamik och andra viktiga samarbetspartners för att nå kommersiell framgång.

Västra Götalandsregionen stödjer organisationer som IUC Väst för att stärka företagens konkurrenskraft. Gabriel Skarbäck, avdelningen Näringsliv, poängterade hur viktigt det är att tillföra kompetens till företagen och hur de ekonomiskt kan stödja detta.

Vi har en toppenprodukt men sen då? För att sälja den krävs förmåga att skapa långsiktiga relationer med kunden, menade säljinspiratören Magnus ”Ölme” Eriksson. Du måste bestämma dig och inte misströsta om du får ett nej, nästa gång blir det ett ja. Magnus tryckte också på vikten av att inte bara ha en kontaktperson hos kunden, ha flera!

En 3D-skrivare framställs ofta som var mans egendom i en nära framtid med oändliga möjligheter att själv kunna skriva ut vad som behövs för stunden. Men än så länge ser man mest tillämpningar för företag som t.ex. arbetar med prototyper eller korta serier. Olof Wranne, tekniklektor och programansvarig på Chalmers Design- och Produktutveckling pratade nuläge och framtid för 3D-printing inom industrin och visade prov på produkter i olika material.

Thomas Ek, en av grundarna till OBH Nordica, delade sina erfarenheter om hur man lyckades växa från 0 till 97% varumärkeskännedom trots en ful logga på bara sju år! Även Thomas poängterade hur viktigt det är med goda relationer för att kunna skapa långsiktiga affärssamarbeten. Vi är alla säljare och när vi har självförtroende och är passionerade över vår produkt smittar det. För de som är ledare gav Thomas det goda rådet att våga vara sig själv trots defekter och att alltid ha en action-plan när mötet är över.

Moderator Anneli Egestam sammanfattade IUC-dagen på detta vis:

Det är människor, inte företag, som gör affärer, och vi mår bra när vi kan hjälpa andra. Var stolt och glad för att du bidrar till att skapa ett gott liv – för alla.  

Glada och inspirerade åkte vi hemåt med förhoppningen att ses igen på en inspirerande IUC Väst-dag! Och så här tyckte en av besökarna:

Sofia Hygrell, Nordholms Industriinstallationer AB
Föreläsningarna var väldigt givande och hade en bra bredd – både matnyttigt och inspiration. Det var givande att träffa andra och mingla över kaffe och lunch. Jag kände mig jättenöjd när jag åkte hem efter en kul dag!

Daniel Kristiansson, Joreds Postformning AB
Fick veta mer om varför IUC finns och vad de gör. Föreläsarna var intressanta och jag fick med mig flera tänkvärda ord. Jag är nöjd med dagen och glad att jag tog mig tid att medverka!