Uppkopplade produkter

Våga dröm och tänk lite större än vad som är bekvämt, det går att ta sig långt på kort tid om man bara vet vart man ska.

I Digiresan Företagsutveckling varvas coachning med seminarier och förra veckan var temat Internet of Things. Ett spännande, och viktigt, ämne som även deltagare i Skaraborg fick lära sig mer om. Därifrån kommer nedanstående artikel.

 

Uppkopplade produkter

I veckan var det dags för deltagarna i Digiresan Företagsutveckling Skaraborg att höra mer om IoT (Internet of Things = uppkopplade produkter) samt säkerhet och risker. Inga ämnen som lämnade någon oberörd.

Dagen tog oss genom de tre vågorna av internet, där det blev tydligt vad som nu blir möjligt! Den tredje vågen, som vi är i nu, öppnar upp för affärsmöjligheter för tillverkande industri världen över. Fokus flyttas från mjukvaruutveckling och gigantföretagens monopol till att det är produkt i fokus där alla har chans att utveckla produkt och affär. Vi är redan där, vi lever redan i en värld där de uppkopplade produkterna är en del av vår vardag, och det går fort! Det är en kittlande tanke att fundera på hur vår vardag ser ut om 5-10 år.  Än mer spännande blir det att se vilka företag som är med då och vad som måste till för att stå sig i konkurrensen. En viktig aspekt i den digitala transformation vi står inför är att det som måste till för att nå full potential med tekniken är att vi måste jobba med kultur och arbetssätt!

Leif Rehnström från Hello Future uppmanade oss att inte vänta på att tekniken ska bli bättre, mer tillgänglig eller vad vi nu har för anledning att skjuta upp projektstarten. Det viktiga är att göra!

Vi introducerades även till nya termer och insikter när vi fick en smak av digitaliseringens möjliga Akilles - säkerheten!  Många av oss ville nog slå av mobilen, plocka ner datorn och ta fram papper och penna ett tag men insåg snart att det viktiga för oss som företagsägare och ledare är att kunna kravställa och vara medvetna om att vi måste ta hänsyn till saker som vi kanske inte behövde göra förut. Medvetandegöra. Oerhört intressant och lärorikt. En spontan insikt som en deltagare delade med sig av efter genomgången av Säkerhet och risker var ”Vilken tur att jag är här idag, så jag förstår detta nu!” Efter det följde en diskussion om att Digiresan ligger helt rätt i tiden! Det är så mycket vi tror vi vet, som vi inte har en aning om!

Leif Rehnström avslutade vår spännande och omvälvande dag med uppmaningen ”Våga drömma och tänka lite större än vad som är bekvämt, det går att ta sig långt på kort tid om man bara vet vart man ska”.

Vid pennan, Marie Brehag von Haugwitz

 

Publicerad: 2019-02-26 kl. 10:21

Senast ändrad: 2019-02-26 kl. 15:07