Azelio inviger verifieringsprojekt

En viktig pusselbit i den globala omställningen från fossil till förnybar energi.

IUC Väst deltog 12 februari vid invigningen av medlemsföretaget Azelios verifieringsprojekt i Åmål.

Hållbar utveckling

”Vi är mycket stolta över att få visa upp vår lösning som är en viktig pusselbit i den globala omställningen från fossilt till förnybart. Genom att göra förnybar energi tillgänglig dygnet runt till en låg kostnad så kan vi både öka produktiviteten från befintliga installationer av sol- och vindkraft och möjliggöra en hållbar utveckling i de delar av världen som idag är beroende av dieselgeneratorer”, säger Azelios VD Jonas Eklind.

Solpark i Marocko

Installationen i Åmål är identisk med den som finns placerad i en av världens främsta solparker i Marocko. Under 2020 kommer Azelio att installera ytterligare ett i Abu Dhabi.

Azelio har utvecklat en lösning för att lagra förnybar energi och göra den tillgänglig dygnet runt i form av el och värme. Systemet använder återvunnen aluminium som lagringsmedia, innehåller inga sällsynta mineraler och är helt utsläppsfritt. Det återvunna aluminiumet utsätts inte heller för någon degradering i kapacitet över tid. Azelio tar även hand om delar som gått sönder och renoverar dessa så att de kan återanvändas.

Utveckling och produktion i Fyrbodal

I Azelios utvecklingscenter i Åmål finns den test- och utvecklingsverksamhet som optimerar de system som nu börjat installeras på olika platser i världen. Under 2021 kommer serieproduktionen att starta i Azelios fabrik i Uddevalla.

Azelios hemsida finns mer information om företaget och deras produkter.

Publicerad: 2020-02-12 kl. 17:02

Senast ändrad: 2020-02-25 kl. 17:02