Nya metoder för textilsortering

För att vidga våra vyer besökte vi Wargön Innovation, en spännande verksamhet på platsen där Holmens pappersbruk en gång låg.

Den globala textilindustrin är en viktig bransch som bidrar till ekonomier över hela världen, men den har också många utmaningar när det gäller hållbarhet. För att vidga våra vyer besökte vi därför Wargön Innovation, en spännande verksamhet på platsen där Holmens pappersbruk en gång låg.

Spetsmiljö för norra Europa

Textilbranschen står för 5-10% av koldioxidutsläppen och i takt med att välståndet ökar, ökar också textilkonsumtionen markant.

Vi använder våra plagg i genomsnitt sju gånger per år – inklusive underkläder(!) - och detta skapar ett otroligt berg av textilier som måste tas om hand på något sätt. 

Det är här test- och demo-anläggningen Wargön Innovation kommer in - här skapar man en spetsmiljö för norra Europa inriktad på industriell textilsortering.

Driver innovation

Wargön Innovation arbetar med hållbara lösningar inom textilindustrin och erbjuder olika tjänster som inkluderar textilsortering, återvinning av textilier, produktion av hållbara textilier, textilåtervinningsteknologi och rådgivning inom hållbarhet.

Tre arbetssätt för att driva innovationen framåt:

  • stötta entreprenörer att kommersialisera ideéer
  • systemprojekt där många aktörer genom hela värdekedjan samarbetar
  • unik utvecklingsanläggning för textilsortering

Nya innovativa material

Med projekt som att till exempel göra nytt material av jeanstyg eller uppgradera barnjeans, visar man på hur man kan göra mer med textilier som redan finns och använda dem på ett mer hållbart sätt. Eller de 3D-printade skorna vi fick klämma och känna på.

Några spännande exempel:

Nimble Patch - för mer hållbara barnjeans

Mounid - hållbar textilfärg av alger

TWOOD - nytt material från denimspill

RFID för textilier

3D-printade skor

Elin Segerlind, kommunikatör, och Markus Danell, verksamhetsledare, visar hur träflis och gamla textilier kan bli till ny textil
Elin Segerlind, kommunikatör, och Markus Danell, verksamhetsledare, visar hur träflis och gamla textilier kan bli till ny textil

Stort tack!

Tack till Wargön Innovation för ett lärorikt och trevligt besök. Vi uppskattade möjligheten att både teoretiskt och praktiskt lära oss om den textila världen, textilsortering och spännande nya innovationer. 

Vi ser fram emot att fortsätta samarbeta med er i framtiden för att stödja företag i deras resa mot en mer hållbar framtid.

Har du frågor och funderingar?

Eller har du kanske en idé som du vill diskutera vidare?

Kontakta oss så tar vi din fråga vidare eller hör av dig till Wargön Innovation direkt!

EU:s nya avfallsdirektiv

Senast 2025 ska textilavfall samlas in separat enligt EU:s nya avfallsdirektiv. 

Läs mer på Naturvårdsverkets sida!

  

22 Jan 2023 Nyhet