IUC Västdagen 2022

IUC Västdagen med inspiration och nätverkande genomfördes den 22 september. En riktig energiboost, som ett vitaminpiller så här när vi går mot mörkare tider. Vi på IUC Väst fick en bekräftelse på att vi gör skillnad samtidigt som vi fick möjlighet till värdefullt nätverkande med många av våra medlemsföretag.

IUC Västdagen 2022

Äntligen dags

Nu var det längesen, hela 3 år sedan sist, och vår IUC Västdag var äntligen här.

Vår ambition med dagen har alltid varit att inspirera och ge nya idéer liksom att ge oss alla en chans att prata med varandra. Det är de mänskliga relationerna som verkligen ger nåt och vi märker att intresset för att träffas fysiskt är stort. 

Vi är glada att så många hade möjlighet att komma och hoppas att ni alla tog med er något från dagen - kanske något som Tina eller nån av de andra talarna sa eller möjligtvis något från Thomas inledande ord. 

 

Fralla och kaffe

Vi träffades för ett första samtal över en god morgonfralla och kaffe på Nova Mat & Möten och gick sen vidare till Blackbox i N3 där ljuset snart släcktes.

Kaffe och fralla
thomas Sätmark läser om hållbarhet

Ett hållbart näringsliv

"Behov som vi har i framtiden – de mindre bolagen är efter, de hamnar efter de stora företagen vad gäller att göra analyser. De är också mycket sämre på att sätta hållbarhetsmål."

Som Galenskaparna Aftershaves "En himla många program" men med ett lite allvarligare ämne startade vår vd Thomas Sätmark upp dagen.

Bara några dagar innan hade Dagens Industri kommit ut ut med en hållbarhetsbilaga där man just noterade att de stora företagen ligger långt före de små. Detta är något som vi ser är viktigt för oss alla att arbeta med och vi vill stötta de små och medelstora företagen att ta tag i frågan.

Den är inte enkel men vi gör det tillsammans!

Välkomna!

Thomas hälsade hjärtligt välkomna till vår IUC Västdag och bad oss luta oss tillbaka, reflektera, fundera, utbyta idéer mellan varandra och nätverka.

Människorna är viktigast

Det bästa vi har i vår verksamhet är våra människor – de är de viktiga.

James Womack, en lean-guru från USA, pratar om ett företag utifrån perspektivet Purpose, Process, People. Thomas har använt detta i sitt ledarskap genom åren - att vara syftesstyrd, att ha processer för det vi gör som utgångspunkt för förbättringar och att människorna är det viktigaste vi har.

Vi är inga tomtebloss!

Företagets behov är alltid i centrum för oss. Vi vill leva och verka nära våra medlemmar, finnas där över tid och inte vara tomtebloss. Vår projektportfölj jobbar vi med backoffice och vi finns här för våra företag.

Vår vision

I nära samarbete med företag och övriga företagsfrämjare, skapar vi insikter och handlingskraft.

Tillsammans gör vi resan mot en livskraftig industri.

Börja göra!

Vi hade lagt upp dagen med utgångspunkt i Strategisk insikt – en vision för västsvensk industri som tagits fram gemensamt av företag kloka människor i Västra Götaland och Halland. Vi har kommit igång på ett bra sätt men måste jobba vidare för att få ett bättre nuläge.

Kompetensbehov är en stor fråga ute bland företagen och därför tog Martin Hellström över stafettpinnen för att prata om hur Högskolan Väst stöttar företagen i detta.

Anders Thoresson pratade om digitalisering och AI. Det finns mycket som behöver göras inom ramen för att använda digitala hjälpmedel och artificiell intelligens. Det kan låta skrämmande men det finns en stor möjlighet i framtida realiserande.

Tina Thörner pratade om Livet i 180 och att vi behöver ha en hög utvecklingshastighet. Och vad krävs för att få en hög utvecklingshastighet?

Vi har företag som i workshoppar har sagt ”den som inte utvecklas, avvecklas” - hur når vi en hög utvecklingstakt och hur gör vi det tillsammans?

Anders, Martin, Thomas och Tina

Gör nytt för att utmana dig själv

Lars Mogren, vd CG Karlssons Stenhuggeri, medlem och styrelseordförande tycker det är viktigt att hela tiden göra saker och ting på nya sätt för att utmana sig.

Lars, som kommer från Volvo-världen, tröttnade på stora företag och tillsammans med en kollega letade de efter ett mindre företag att köpa – och hittade ett stenhuggeri i norra Bohuslän! Lars fick den hårda vägen lära sig det mesta och har aldrig lärt sig så mycket som de senaste tio åren.

Massor av idéer

På ett styrelsemöte berättade Lars att han köpt nya maskiner men verksamheten hade ändå inte blivit effektivare - det fanns en flaskhals först i produktionen. Kan inte IUC Väst bara komma ut och titta på vad problemet är? frågade en frustrerad Lars efter att ha investerat ett antal miljoner.

Jovisst, sa Thomas som därefter pratade med Åsa och Jennie som bokade möte hos Lars som berättar: De intervjuade mig och jag var ju frustrerad  och det går inte så bra som vi hade tänkt oss. Och nu skriker kunderna efter produkter.

Åsa och Jennie fick fort kläm på Lars problem och gick runt i produktionen där de hade möten med medarbetarna utan att Lars fick vara med. Och sen kom de med en slutsats och förslag på lösning - möten varannan vecka (under corona så digitala möten) där man gemensamt tog fram lösningar på problemen.

Den som lider, driver

Det visade sig att medarbetarna hade massor av bra idéer och IUC Väst gjorde ett jättebra jobb att få dem att förklara för mig vad de behövde för att få igång arbetet, säger Lars. Ni förklarade också för dem att den som lider, driver.

Och nu är det full fart – jag har ingen flaskhals längre! Och det tog egentligen inte så många timmar.

Läs mer här om det Åsa och Jennie gjorde!

Förutsättningslöst

Nån kommer ut helt förutsättningslöst och kollar – vad är ert problem? Eller upplever ni några problem? Med ett exempel att börja nysta i, kan man ta fram en metodik för att lösa andra problemen också.

För det upplever jag hos mig nu, säger Lars, mina medarbetare har verkligen kommit igång och med den metodik som ni utvecklade ihop med dem löser vi problem hela tiden. Det är min erfarenhet och jag är väldigt nöjd över detta.

Lars Mogren, vd CG Karlssons Stenhuggeri AB, medlem och styrelseordförande

Testa - IUC kommer för din skull!

Det var det här jag ville berätta om och jag tycker verkligen att om ni inte har testat det – ring dem och fråga om de inte kan komma ut och checka läget så löser det rätt många grejer, säger Lars.

Och avslutar: IUC Väst kommer för din skull, inte sin egen.

Thomas Sätmark och Lars Mogren

  

En samverkande högskola

Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst, anser att kunskap skapas bäst tillsammans med aktörer utanför akademin, med örat mot tidens puls och med fokus på människans, samhällets och industrins behov.

Det finns mycket kunskap - hos akademin är den teoretisk och hos företagen praktisk. Vi behöver kombinera dessa för att få ut den mest optimala nyttan från våra kunskaper. 

Några exempel

Produktionstekniskt centrum - PTC

Högskolan Väst kämpar hårt för att vara en aktör i Fyrbodal och Västsverige som bidrar till kompetensutveckling där den behövs.

I Produktionstekniskt center - PTC, en viktig samverkansplattform som HV äger tillsammans med bl.a. Innovatum och GKN, ser man sätt att träffa företagen. Att samverka inom forskning och utbildning. 

PTC i sig är en plattform som är attraktiv för många företag och kan spela en väldigt viktig roll i den kompetensutveckling som finns.

Martin Hellström, rektor Högskolan Väst
Vi tänker utanför boxen

Ledande i Sverige

Högskolan arbetar strategiskt med att kombinera teori och erfarenhet/praktik och är ledande i Sverige inom AIL, Arbetsintegrerat lärande.

HV vill komma åt den chock som inträffar när studenten lämnar den trygga akademin där den raka pilen mellan A och B i själva verket är en väldigt krånglig och diffus struktur.

Vi är ute efter en slags sluss där våra studenter får en slags hum om hur den verkliga världen ser ut och den i sin tur får se en glimt av den akademiska, säger Martin.

För ett samverkande samhälle

Med start 1 december bygger nu högskolan upp Societal Impact HUB West som man vill ska fungera som en nod i ett samverkande samhälle med akademin som spindel i nätet. Ett gemensamt strategiarbete, där bland annat IUC och Västra Götalandsregionen är inblandade, ligger bakom.

En lokal och/eller regional problematik kan väldigt snabbt kan nå nationell nivå och Martin tog Koster-öarna som ett gott exempel. Hur kan öarna bli ett levande samhälle och inte bara vara beroende av rika norrmän? Flera andra länder med öar med samma problematik har nu gått med i arbetet som kommer att hålla på under ett stort antal år framåt.

Martin Hellström och Tina Thörner

IUC skapar samverkan

Vad är flaskhalsen hos oss människor? Varför är vi så tröga? undrar Tina.

Vi tänker inte tillräckligt utanför boxen, menar Martin. Högskolan har inte gjort sin läxa utan behöver öppna upp så att vi utanför kan använda all kunskap. 

Företag har inte råd att låta bli att kompetensutveckla sin personal och här kan IUC skapa övergångar och göra det lätt att samverka

  

Dags att börja gräva i den nya verktygslådan

Anders Thoresson har jobbat som teknikjournalist i 20 år och just idag (läs: 22 september) finns hans senaste personliga betraktelser i tidningen Ny Teknik. Där kommer han ungefär var sjätte vecka ta upp vad AI är och hur AI kommer påverka Sverige - både näringsliv, offentlig sektor och alla oss som bor här.

AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. Organisationen jobbar med en bred grundfinansiering från Vinnova och från alla de organisationer som är partners – allt från startup-bolag, stora svenska och internationella företag samt kommuner och regioner.

AI Sweden ska stötta både det privata näringslivet och den offentliga sektorn i att nyttiggöra AI. Uppdraget är i huvudsak att få oss att förstå vad AI är och hur AI kan skapa nytta i våra verksamheter.

Vad kan vi göra med artificiell intelligens?

Frågan är så viktig att kunna svara på. Är du ett litet företag så spelar det inte nån roll hur svarven i verkstan fungerar eller hur en webbsida fungerar för att locka besökare. Det enda som spelar roll är vad jag kan göra med tekniken som skapar värde i min verksamhet?

Den frågan behöver vi ställa oss om AI också – det här är möjligt – vad kan vi göra med det?

Anders Thoresson, AI Change agent, AI Sweden

AI:s förmågor

AI är ett stort paraplybegrepp och genom att bryta ner i förmågor blir det lättare att närma sig vad vi kan göra. 

  1. Ta in världen - syn, hörsel, språk
  2. Kontrollera världen - robotik
  3. Förstå världen - utforskande, prognoser. optimering
  4. Skapa världen - skapande

INTE ett teknikprojekt

Utmaningar för att hitta tillämpningar ligger inte i tekniken utan i att kunna engagera hela personalen. Chefen har ingen aning om vad som orsakar problem nere i verksamheten – här kan man hitta de lågt hängande frukterna för lyckosamma implementeringar.

Goda exempel

Motor-app
Bosse Bildoktorn kunde lyssna på en bil och sedan tala om vad problemet var. Skoda har nu gjort app som hjälper deras servicetekniker på verkstäder i Europa. De startar bilen när kunden kommer in och håller fram en mobiltelefon som ”lyssnar” vilket snabbar på felsökningen. Skoda är inget AI-bolag men har använt datorernas förmåga att ta in omvärlden genom hörsel.

Roligare padel
Ett företag i Jönköpingstrakten säljer en lösning för att streama och spela in padel-matcher. För att göra dem mer intressanta kan man med olika AI-modeller ta fram statistik för t.ex. antal steg deltagarna tar under en match.

Ökar skörden
En av de största odlarna av örter i Sverige använder kameror för att hålla koll på hur örterna växer för att den vägen kunna ge rätt mängd fukt, bevattning och gödning så plantorna har vuxit precis lagom mycket när de ska levereras till butik. Vinsten ökar och svinnet minskar.

Förutse efterfrågan
Kunna förutse kundernas efterfrågan baserade på ett antal faktorer i omvärlden, både historiska och prognoser.

Fokusera på värde i stället för teknik

AI Change Agent West

Just nu jobbar Anders bland annat med att stötta små och medelstora företag i Västsverige. Detta innebär bland annat ett kostnadsfritt stöd med:

  • Inspiration och information
  • Utbildningar
  • Nätverk – inom projektet och vidare ut i AI Sweden
  • Samverkan inom behovskluster
  • Workshop – hitta och prioritera bland use case
  • Mognadsmätniong – AI Maturity Assessment
  • ai.se

Kontakta Anders!

Mejl: anders.thoresson@ai.se

Telefon: 0700-318 605

Anders och Tina med Gartners hype-kurva

  

Power from within

Tina Thörner, vår moderator för dagen samt allas vår inspiratör med smeknamnet Ringhals 5, gjorde en rivstart från början med en fråga:

Hur många gick upp i morse och såg det här i spegeln?

Här är jag med fulladdade batterier, energi, värme och omtanke - här är jag och vad kan jag leverera till världen idag?

Så ser sig Tina i spegeln varje dag och i varje möte och så vill hon att vi tar ett aktivt ansvar och tar tag i vår egen utveckling. 

Vad är det som krävs för framtiden? frågar hon. Kompetensförsörjningen är viktig men vad är flaskhalsen för att kunna uppnå mål? Bidra tillsammans med kompetens – ingen når framgång utan sitt team.

I Tinas värld har det ledarskapet och att motivera, inkludera och få med alla på resan varit allt och hon tar upp flera exempel där hon visar framgången när hela teamet drar åt samma håll.

Kraft inifrån
Tina Thörner, inspiratör

Jaget - Laget - Uppgiften och Glädjen

I Tinas team har man jobbat utifrån tre "bubblor":

Jaget – alla har fått jobba med sig själva och med hjälp av coacher, tränare, mentorer och fått kunskap i hur vi ska äta, sova och leva rätt. Detta är grundbulten i att leverera mitt bästa jag.

Laget - med ledstjärnan att alla kan leverera, roteras ledarskapet bland alla lagmedlemmar. När man inkluderar, samverkar, byter, växlar, delar med sig, är transparent, blir sedd, får tar ansvar och förstår – då fungerar laget.

Uppgiften - det spelar ingen roll vilken uppgift - med fungerande Jag och Lag klarar man av alla. Och saknar vi kunskapen kan vi skaffa oss den och vara beredd att själv söka den.

Glädjen - det är mycket roligare och lättare att ställa om man har roligt. Vilket team man än är i ska man leverera GLÄDJE.

Have fun together with us!

Det största hindret

Jag har inte nånstans i världen mött något som inte går att förändra. Allt går, säger Tina. 

Vilka är de största hindren? Vi själva. Vill ni förändra på era företag, i den här regionen vad som än händer i skolor och familjer – engagerar ni er och smittas av glädje, har tilltro och inte ger upp – då kommer ni lyckas med allt ni tar er för! 

Detta har jag gjort i hela världen och jag har aldrig misslyckats i mina team. Med nånting.

Globala målens genomslagskraft

De 17 globala målen – har de slagit igenom på bred front? undrar Tina. Nej, det har de inte globalt även om vi har kommit en bit på vägen här. En anledning är att man har kommit fram till att det handlar om människor, vi måste ner på människans nivå för att få en riktig genomslagskraft.

Det handlar om hur vi som människor behöver jobba med oss själva, det hänger på var och en av oss. 

The Inner Development Goal (IDG) är ramverket för inre utveckling.

Tips från IUC VÄST

Här hittar du några bra sidor att läsa vidare på:

Inner Development Goals - initiativets egen sida (engelska)

Inre utveckling ska göra världen bättre – artikel på Aktuell Hållbarhets sida (svenska)

Vilka inre egenskaper behöver individen för att bidra till en hållbar värld? - artikel på motivation.se (svenska)

Tinas bidrag till världen

Vi fick höra att det är en tv-serie är på gång som ska handla om Tinas liv. Den är inte för att visa hennes framgångar utan vill ge inspiration och motivation till ungdomar runt om i världen om hur vi tillsammans samverkar, utbyter och driver framtid med och lägger alla hinder åt sidan. Tillsammans med hennes digitala lär-plattform är detta hennes bidrag till alla elever runt om i världen.

Komfortzonen

Thomas konstaterar att det handlar om att hitta styrkorna inom sig själv och frågar Tina: Hur resonerar du när det gäller att gå utanför din egen komfortzon? Frågan är – finns den? Nej, svarar Tina.

I allt jag gör har jag oftast ett riktigt varför. Sprida glädje, dela med sig och att man måste ha alla med på resan, det går inte själv. Smittas man går det snabbare.

Tack Tina!

  

Tina och Thomas

Tack till våra talare!

Som tack till våra talare överräckte Thomas en solros, Ukrainas nationalblomma, samt ett gåvobevis för UNHCR:s arbete i Ukraina.

Solrosor för Ukraina

Vad tar du med dig hem från dagen?

Vad tar du med hem från dagen?

Röster från dagen

Ett fint inslag i IUC Väst-dagen 2022 var Tina Thörner, denna värmländska urkraft som lever sitt liv i 180 och inte kan vara allvarlig jättelänge, men som får vara ”stöllig” för hon är ändå bäst på det hon gör.

Hur hon som kartläsare fick välja vem av världens snabbaste förare som skulle köra med henne, och hon valde bort allihop av samma anledning – hon skrattade inte en enda gång med någon av dem.
Lärdom: Vi får aldrig glömma att ha roligt även när det är skarpt läge och tävling på absolut toppnivå.

Och hur hon varit med om tuffa saker som när de körde av vägen och landade 6 meter under vattnet. Och ett par veckor var de tillbaka i framsätet.
Lärdom: Släpp det som ligger bakom dig, lev framåt (gärna fort, fort framåt).

Laget är viktigt, alla ska vara delaktiga och ledarskapet skickas runt i hennes team. Men viktigast av allt är jaget. Om inte jag fungerar och är på mitt allra bästa när det gäller, hur ska jag då kunna peppa mitt team till stordåd? Så bra och klokt och värmländskt!

Jag ser mycket fram emot att läsa hennes bok som vi alla gäster fick i present! Snyggt där IUC Väst!

STORT TACK...

… för en riktigt energifylld och inspirerande förmiddag! Vilket fantastiskt jobb ni gör; du och ditt gäng!!

Hälsningar Helena

 

Dagen var över förväntan!