Tillväxt och utveckling inom tillverkande företag i norra Bohuslän

Den 30 september var vi, tillsammans med företag och andra aktörer, inbjudna till Strömstads kommun för att lära mer om Strömstads situation idag samt visa hur vi kan vara ett stöd för tillverkande företag i hela Fyrbodal.

Att samarbeta med näringslivsavdelningarna i Fyrbodals 14 kommuner är ett viktigt led i att sprida hur vi som organisation kan stötta företagen där de befinner sig.

Att främja tillväxt och stärka industrinära och tillverkande företag

Thomas Sätmark, vd på IUC Väst, berättade om hur vi i nära samarbete med de tillverkande företagen och övriga företagsfrämjare skapar insikter och handlingskraft som ger industriell utveckling i Fyrbodal. 

Vi vill stimulera industrins utvecklingsresa i Fyrbodal genom att sätta företagens behov i fokus.

Som medlem hos IUC Väst är du en del av västsvensk industris hållbara framtid och tillsammans arbetar vi för att utveckla ditt företag på lång sikt.

Från ett företags perspektiv

Sansera Sweden har en klar vision men också många utmaningar på vägen dit – där kan vi som bollplank och stöttande part hjälpa företaget på vägen framåt. IUC Väst skapar också möten mellan företag där de lär av och stimulerar varandras utveckling.  

Som Jimmie Cato, vd på Sansera Sweden, berättade om, kan det handla om allt från en produktionsanalys och pulstavlor till deltagande på fokusgrupper. Genom att utmana, föra samman och underlätta arbetar vi tillsammans för att uppnå en ökad tillväxt för företaget och fler arbetstillfällen på orten.

Jimmie Cato, vd Sansera Sweden AB

Regionalt tillväxt- och utvecklingsarbete

Christel Thuresson, näringslivsstrateg på Fyrbodals kommunalförbund berättade om de strategiska vägval man gjort för att dels stärka innovationskraften, dels bygga kompetens.

Fyrbodal finns i tillväxtzonen mellan Göteborg och Oslo. Två storstäder där de mindre städerna och landsbygden kompletterar. Vi drar nytta av varandra.

Kommunalförbundet har identifierat flera olika styrkeområden där vi redan har en styrka och där vi ser att vi kan bli ännu bättre: Areella och maritima näringar, Besöksnäring och handel, Hållbar industri och Framtidens mobilitet och Kulturella och kreativa näringar.

För att stötta dessa områden, har utvecklingsnoder skapats på flera platser i Fyrbodal: Gröna Klustret Nuntorp, Innovatum Science Park, Kristineberg Center, Wargön Innovation, Mötesplats Steneby och Not Quite samt Sotenäs Symbioscentrum.

Näringslivsstrukturen i Fyrbodal utgörs till 99,9 procent av små och medelstora företag och de flesta finns inom areella näringar. De stora företagen bidrar med 40 procent av totala omsättningen och var tredje anställd jobbar på ett stort företag. Flest stora företag finns inom den tillverkande industrin.

Från Saabkris till tillväxt

Robin Mashallah, näringslivsutvecklare på Trollhättans stad, berättade om stadens lyckade arbete med omställning genom samverkan mellan näringslivskontoret, IUC Väst och de lokala företagen.

Trollhättan har haft många utmaningar under åren med en stor dominans av få och stora företag vilket också gjort kommunen mer sårbar. Med en medveten strategi har man tillsammans med både regionala och nationella finansiärer gjort ett flertal insatser under åren både före och efter SAAB:s konkurs. Ett par exempel är dubbelspårig järnväg och motorväg till Göteborg samt Film i Väst och Omställningskontoret.

Trollhättan vill vara en stolt och innovativ stad med plats för framtiden. Ett starkt och brett näringsliv är en förutsättning för tillväxt. Med fler företag, fler jobb och fler invånare byggs ett mer attraktivt Trollhättan där kompetens, kultur, engagemang och samverkan är framgångsfaktorer.

Utvecklingsarena Strömstad

Richard Holm, näringslivsansvarig på Strömstad kommun, berättade om den helt nya situation som uppstått efter Corona-pandemin där inkomsterna i detaljhandeln gick från 9 till 2 miljarder under 2020.

Genom omställning kan pandemins effekt minimeras och motståndskraft inför framtida utmaningar skapas genom utveckling.

Genom en samverkan på flera nivåer och med finansiering från Västra Götalandsregionen, Strömstads kommun och Tillväxtverket, tas nu krafttag för att gemensamt skapa ett omställningskontor, en Utvecklingsarena Strömstad som en plattform för kompetensuppbyggnad och breddning av näringslivet. Målgrupp är företag som har en uttalad vilja att utvecklas, utbildas och bidra till omställningen mot en hållbar framtid och tillväxt i regionen.

Strömstad gör nu en kraftsamling mot framtidens utvecklingsnod där man bygger vidare på de styrkor som redan finns.

Företagens inspel

I en öppen dialog reflekterar deltagande företag över styrkan i samverkan för att gemensamt adressera de utmaningar som finns. Här togs kompetensförsörjningen upp som ett mycket viktigt område. Detta gäller främst produktionspersonal men även stödjande funktioner. Ett par företag tog bl.a. upp utmaningen att lyfta tunga burar och annan utrustning till havs.

Summering

Vi ser fram emot att fortsätta och fördjupa kontakten med näringslivet i Strömstad och övriga Fyrbodal.