FredTravis_3.JPG

Samordning i hjärnan, recept på framgång?

Professor Fredrick Travis, en världsledande hjärnforskare, gav oss nya insikter om hjärnans fantastiska värld då han pratade om hjärnintegration och hur vi ska göra för att den ska bli så bra som möjligt.

Prefrontala cortex, den främre delen av hjärnan, är den del som har förmåga att fatta beslut, anpassa sig till olika sociala sammanhang och känna empati samt bearbeta information utifrån erfarenheter och långsiktiga mål och planera rörelser och handlingar. Om man är stressad stängs den av och man ser i svartvitt och stereotypiskt och inga kreativa idéer kommer fram.

För att bli så framgångsrik som möjligt och få ut det mesta av både arbetsliv och fritid är det viktigt att:

 1. Sova – sömn reparerar både hjärna och kropp
  En trött hjärna gör misstag och har svårt att lära nytt. De flesta behöver 7-8 timmars sömn per natt, endast ett fåtal mer eller mindre.
  Det är också viktigt att vara i fas med sin dygnsrytm. Människan har en 24-timmars cykel där hjärnan är piggast på morgonen, huvudmålet bör ätas mellan kl. 10-14 och sömn mellan kl. 22-02 då hjärnan reparerar sig.
 2. Motionera – motion motverkar stress
  När hjärtat pumpar mer blod till hjärnan rensas hjärnan lättare från avfall, fler minnesceller skapas och kommunikationen mellan hjärncellerna förbättras. För att få dessa fördelar, behöver pulsen komma upp i minst 140 slag/minut under åtminstone 30 minuter/dag. Bäst tid på dygnet att motionera är kl. 06-10 samt 18-22 men inte precis innan sänggåendet.
 3. Meditera – bättre samordning i hjärnan
  Det finns olika slags meditationer – hålla fokus (zenmeditation), låta tankarna flyga förbi (mindfulness) samt den som verkar ha störst påverkan, automatisk transcendering, en djup men vaken vila (TM Transcendental meditation). Genom att regelbundet meditera, kan vi förbättra vår hjärnas funktioner och samordning och på köpet bli mer stresståliga, få bättre självinsikt och intuition och därmed göra bättre val.

 

Tack för en mycket intressant förmiddag med nya lärdomar och givande diskussioner!

 

Information

Denna fokusgrupp var ett samarbete med Yvonne Lagrosen, Högskolan Väst. Hon arbetar med kvalitetsutveckling och har forskat tillsammans med Fred Travis. Vill du veta mer kan du kontakta henne här!

Mer information och kontaktuppgifter till Dr. Fredrick Travis hittar du här!

Publicerad: 2017-05-31 kl. 14:59

Senast ändrad: 2018-01-01 kl. 03:00