171006 lonesattning.jpg

Fokusgrupp Personal & Ekonomi - Lönesättningsstrategi

Lönesättning är inte helt lätt, alla blir sällan nöjda på ena sidan har man företagets kostnader att tänka på och i andra vågskålen finns risken att tappa viktig kompetens.

Personal & Ekonomi- gruppen hade denna gång bjudit in Ulrika Gahnertz ifrån Aon Hewitt för att diskutera lönesättningsstrategi. Många företag har kommit långt med sina lönesystem, förmåner etc men upplever ändå en problematik kring att kunna ersätta dom som verkligen står ut samtidigt som man måste hålla budget. Ett annat problem är också att det är extra högt tryck på arbetsmarknaden just nu vilket innebär att framförallt CNC operatörer, svetsare, konstruktörer m.fl. är oerhört eftertraktade och därmed stiger lönerna. Risken för att förlora viktig kompetens finns hela tiden men hur kan man bygga ett system av lön och förmåner som håller i längden och inte bygger upp företagets kostnadsmassa för högt?

Om detta diskuterade vi fram och tillbaka under dagen och några enkla svar finns inte. Men transparenta, tydliga lönesystem där man även kan bli premierad för ett antal ”mjuka” egenskaper som tex flexibilitet är en bra idé. En annan att se över vilka övriga förmåner personalen redan idag får och vilka man eventuellt kan addera. Att sedan kommunicera ut detta så tydligt som möjligt är också viktigt så att dessa inte blir tagna som givna efter ett tag.

 

Tack alla för en bra träff!

Publicerad: 2017-10-06 kl. 14:23

Senast ändrad: 2018-01-01 kl. 03:00